Familieopstellingen gaan zeker niet alleen over familiekwesties
Eigenlijk is er geen vraag die je niet in een opstelling aan de orde kunt stellen. De term familieopstelling dekt namelijk een veel bredere lading dan je op het eerste gezicht wellicht denkt: het gaat zeker niet alléén over familiekwesties.
Een familieopstelling is feitelijk een methode om zicht te krijgen op onderliggende dynamieken of patronen in wat dan ook.
Je stelt je vraag wel altijd vanuit je zelf en je bent dus altijd zelf ook onderdeel van de vraag en de opstelling.
Welke vragen zijn er mogelijk in een familieopstelling
In een familieopstelling kun je bijvoorbeeld kijken naar vragen over:
- de verhoudingen binnen je familie (je voorouders, gezin van herkomst of eigen gezin).
Een vraag waar je dan aan kunt denken is ‘Wat is mijn plek/rol in mijn gezin van herkomst?‘. - de achtergrond van je eigen gedrag of emoties in een hele andere context, bijvoorbeeld in de sociale sfeer, in je werk of ‘in jezelf’.
Vragen waar je dan aan kunt denken zijn ‘Wat maakt dat ik iets steeds maar weer iets uitstel?‘, ‘Waarom regel ík toch altijd alles?’ of ‘Wat maakt dat ik me zo verantwoordelijk voel?‘. - ziektes of fysieke ongemakken.
Vragen waar je dan aan kunt denken zijn ‘Wat maakt dat ik steeds opnieuw blessures oploop?‘ of ‘Wat heeft deze ziekte mij te vertellen?‘. - je kind.
Vragen waar je dan aan kunt denken zijn ‘Wat maakt dat mijn kind zich zo gedraagt?‘, ‘Waar komt die boosheid of dat verdriet toch vandaan?‘ of ‘Waarom is mijn kind zo vaak ziek?’ - organisaties of zaken die spelen binnen organisaties. In dat geval noemen we het meestal organisatieopstellingen.
Enzovoorts…